ZAKAŽITE PROCENU RADOVA 063 555 744

ŠTA OVA USLUGA PODRAZUMEVA?

Kao što prilikom kupovine automobila sa sobom vodimo auto mehaničara, tako bi i prilikom kupovine stana sa sobom trebalo da povedemo građevinskog procenitelja koji nam može pomoći u tome da donesemo pravu odluku. Nakon zakazivanja termina, procenitelj sa vama izlazi na teren, odnosno ide fizički na lokaciju sa svojim mernim instrumentima i vrši procenu stana na licu mesta. Nakon procene potreban je određeni vremenski period. Obično dan ili dva da sva neophodna objašnjenja dobijete u pismenoj formi sa potpisom procenitelja i pečatom Preduzimača koji garantuje za sve navedene podatke. Ova usluga podrazumeva:

– procenu lokacije koja definiše povezanost stana sa ostalim delovima grada i pristupačnost;

– spratnosti – u zavisnosti od sprata na kom se nalazi, stan može imati različite uslove za život. Iako u svetu stanovi na višem spratu imaju veću cenu zbog pogleda, kod nas je čest slučaj da na višim spratovima imamo veći procenat vlage usled starogradnje i samim tim sa spratnošću opada i cena;

– grejanje – troškovi grejanja zavise najviše od toplotne izolacije i očuvanosti stolarije koje, ukoliko nisu dobro postavljene mogu leti, kao i zimi propuštati toplotu i hladnoću čime naši računi za struju rastu;

– očuvanosti stana,

– strukture (višesobnosti) stana;

– stanje sanitarija (kupatilo, kuhinja);

– stolarija i bravarija;

– terasa;

– orijentacija stana – u zavisnosti od toga da li se stan nalazi na istoku ili na zapadu to može znatno uticati na izvore prirodne svetlosti u stanu koja je izuzetno važna za pravilan bioritam i funkcionisanje.

 

ŠTA MOŽE DA SE DESI U BUDUĆNOSTI AKO NISMO DOVOLJNO INFORMISANI?

Ukoliko nemamo dovoljno informacija prilikom kupovine nekretnina postoji mogućnost da se nakon useljenja susretnemo sa mnogim poteškoćama kada je reč o fukcionalnosti i održivosti prostora. Zamislite da se uselite u stan koji ste oduvek želeli i nakon nekoliko meseci dođe do pojave vlage i buđi usled ispucalih cevi. Takođe može da se desi da imate komšije koje vole da slušaju glasnu muziku koja ulazi u vaš stan usled loše zvučne izolacije. Ukoliko ste u prethodnom stanu račune za struju plaćali znatno manje, postoji mogućnost da imate lošu toplotnu izolaciju ili stolariju u trenutnom. Škripa poda nije baš najprijatnija stvar sa kojom se možemo susresti. Sve su to stvari koje nije tako lako proveriti na oko. Takođe, potrebno je da osoba koja razmatra stan u tom slučaju ima veliko iskustvo sa građevinskim zahvatima i radom sa materijalima različitih kvaliteta. Ukoliko u nedostatku informacija koje su nam potrebne za donošenje odluka kupimo nekretninu koja je u lošem stanju, to se može smatrati izgubljenom investicijom za budućnost.

 

NA ŠTA TREBA DA SE FOKUSIRATE PRILIKOM KUPOVINE NEKRETNINA?

Kupovina nekrenina podrazumeva velika ulaganja. Neki ljudi štede godinama kako bi kupili stan ili kuću koje smatraju investicijom za čitav život. Često tokom razmišljanja razmatramo lokaciju, gde će da nam stoje stvari, nameštaj, da li imamo dovoljno prostora, ali neke krucijalne stvari koje se odnose na samu izdržljivost i trajnost naše investicije često zanemarujemo ili nismo sigurni kako da proverimo. Za to nam je potrebna pomoć stručnjaka. Jedna od mnogih stvari koje bi trebalo proveriti prilikom kupovine stana je stolarija. Dotrajala stolarija koja je prilično česta kod nas može znatno uticati na troškove grejanja tokom zime ili hlađenja leti zato što propušta topao/hladan vazduh iz kuće čime naši računi za struju rastu. Zamena stolarije nije jeftina i sami troškovi renoviranja bi trebalo da se računaju u cenu, odnosno, cenu stana je potrebno spustiti kako bi se nadomestila razlika koju bismo kasnije morali da investiramo na zamenu stare stolarije kako bi naš prostor bio funkcionalan. Takođe, potrebno je obratiti pažnju na elektroinstalacije i vodoinstalacije. Zamena vodoinstalacija često podrazumeva rušenje zidova kako bi se došlo do dotrajalih ili puknutih cevi. Propuštanje vode ne mora uvek biti primetno odmah, pa ovaj problem može napraviti vremenom niz dodatnih kao što je pojava buđi i vlage u stanu. Ovo su samo neki od brojnih faktora na koje bi trebalo da obratimo pažnju kako bismo bili sigurni da je naša investicija isplativa i imali bezbedan krov nad glavom u budućnosti.

 

ZAŠTO VAM JE ZA PROCES KUPOVINE NEKRETNINA POTREBNO STRUČNO LICE?

Stručno lice je osoba koja ima dovoljno znanja, kompeticija i iskustva kojima može proveriti u kakvom se stanju stan zaista nalazi i kako se nedostaci stana mogu razvijati u budućnosti. To nam je izuzetno važna informacija kako bismo mogli da procenimo koliko je novca nakon kupovine potrebno da uložimo u dalju adaptaciju, popravke ili renoviranje. Ove troškove potrebno je uključiti u cenu stana kako bismo sačuvali razliku za potrebnu adaptaciju, umesto da stan platimo više od njegove realne cene konstantno ulagajući novac u njega u daljoj budućnosti.

 

Pozovite nas na +381 63 555 744 da zajedno pogledamo vaš budući dom!

 

Kontaktiraćemo Vas u najkraćem roku nakon što pročitamo Vašu poruku.

. © Preduzimac.rs - sva prava zadržana.
Created by Click Media