ZAKAŽITE PROCENU RADOVA 063 555 744

Popularna fraza da „postoje 2 strane novčića“ istinita je i u slučaju Internet stvari. Svaka nova tehnologija ima i onu lošiju stranu koju treba istražiti i imati na umu dok je koristite. Internet stvari je jedna od bespilotnih tehnologija koja je unela pravu revoluciju u razvoj aplikacija za mobilne uređaje i velikom brzinom privukla korisnike svojim izuzetnim karakteristikama.  U nastavku vam donosimo dobre i loše strane korišćenja ove tehnologije.

Počećemo od prednosti.

1) Ušteda troškova

Zbog toga što ovi pametni uređaji komuniciraju međusobno na efikasan način, štede vaš novac i energiju. Zbog toga je ona veoma korisna ljudima u obavljanju svakodnevnih, rutinskih stvari. Omogućavajući da se podaci dele između elektronskih uređaja i onda ih prevedu na nama potreban način, IoT čini naše sisteme efikasnim.

2) Informacije

Istina je da sa više informacija možete doneti bolje odluke. Bilo da se radi o opštim odlukama kao na primer šta kupiti u prodavnici ili da li vaša kompanija ima dovoljno zaliha i vidžeta, znanje je sjajna snaga i više znanja uvek je dobro.

3) Komunikacija

IoT podstiče komunikaciju između mašina i mašine, zbog čega su fizički uređaji sposobni da ostanu povezani; stoga je dostupna potpuna transparentnost sa većim kvalitetom i manjom neefikasnošću.

4) Automatizacija i kontrola

Zahvaljujući fizičkim objektima koji se kontrolišu i digitalno povezuju sa bežičnom infrastrukturom, postoji velika količina automatizacije i kontrole u ​​radu. Sve mašine su sposobne da komuniciraju jedne sa drugima bez ljudske intervencije, što dovodi do brzog izlaza.

Loše strane IoT-a

1) Zavisnost od tehnologije

Trenutno primećujemo da je mlađa generacija ovisna od tehnologije i njenih uređaja za svaku najmanju stvar. Uz pomoć IoT, ova zavisnost će postati još veća u dnevnim rutinama. Nijedna aplikacija savršena i uvek se može nači greška u svakoj tehničkoj aplikaciji. Potpuno oslanjanje na IoT uređaje može dovesti do problema u slučaju pada infrastrukture IoT-a.

2) Još veći gubitak privatnosti

Pošto putem aplikacije uključujete različite uređaja, postoji nadgledanje od strane više kompanija što direktno dovodi u pitanje vašu sigurnosti i privatnost. Pronalaženje i čuvanje podataka takođe postaje glavna briga za kompanije.

3) Manje potrebe za zapošljavanje

Sa IoT-om, svakodnevne aktivnosti postaju automatizovane i prirodno će biti manje zahteva za ljudskim resursima i manje obrazovanim osobljem, što može dovesti do problema u zapošljavanja u društvu.

4) Složenost

Sa svim kompleksnim sistemima, postoji mogućnost neuspeha. Neuspeh bi mogao biti koban u slučaju Internet stvari.

Bez sumnje IoT će promeniti proces kontole i korišćenja uređaja, a pre nego što krenemo u korak sa najnovijom tehnologijom, bitno je da sagledamo njene dobre i loše aspekte.

. © Preduzimac.rs - sva prava zadržana.
Created by Click Media