ZAKAŽITE PROCENU RADOVA 063 555 744

Kada kupujete novu nekretninu ili renovirate, bitno je da radove izvodite pravilnim redosledom kako ne biste gubili novac i vreme na prepravljanje. Projektu pristupite sistematski kako se ne biste nervirali ako nešto ne teče po planu. U nastavku vam donosimo pravilan redosled radova, kako biste izbegli bespotreban stres i uživali u ovom lepom poslu.

1) Pregledajte detaljno nekretninu

Popišite i proverite koje su to stavke koje je neophodno srediti, a koje su u dobrom stanju. Korisno je da za ovo imate pomoć nekog stručnog lica. Stavke koje morate pregledati na ovaj način su struja, voda, krov,spratovi,  vodovodni sistem, prozori, vrata, zidovi, plafoni, temelji, kanalizaciju i podrum. Naravno, ove stavke se razlikuju u zavisnosti od toga da li se pregleda kuća, stan ili lokal.

2) Kreirajte listu

Prvo popišite sve stavke,  a onda dopisujte detalje za svaku. Ovo će vam pomoći da ne zaboravite neki bitan deo. Što detaljnije opišete stavke, lakše će vam biti kasnije kada započnete proces renoviranja.

3) Definišite svoj budzet

Prođite kroz svoju listu i razmislite koliko novca će svaka od stavki koštati i koliko novca ste spremni da za nju izdvojite. Ako ukupna cena svih stavki premašuje vaš budzet, moraćete nečega da se odreknete. Takođe, odvojte jedan deo budzeta za neočekivane probleme kojih će sasvim sigurno biti, oni su prosto sastavni deo popravki.

4) Uposlite izvođača

Unajmljivanje izvođača mnogo će vam olakšati posao. Bitno je da nađete odgovarajućeg, zato se raspitajte kod vaših prijatelja za preporuke, guglajte, jer je to dobar način potrage s obzirom na to da mnogi imaju na svojim sajtovima fotografije sa prethodnih projekata, informišite se na više različitih načina kako biste odabrali pravu opciju. Naša preporuka je da unajmite izvođača koji ima bar 3 godine iskustva u poslu. Najbolje je da prvo pitate više njih da vam pošalju ponudu, a onda odaberite onog koji se najviše uklapa u vaše zahteve i budzet.

5) Nakon odabira izvođača, pokažite mu prostor i vašu listu

Još jednom zajendo sa izvođačem prođite kroz nekretninu i listu koju ste napravili. Sada je takođe trenutak da definišete rok za završetak radova.

6) Uzmite sve neophodne dozvole

Često su potrebne dozvole za rekonstrukciju nekretnine. Ukoliko imate sve neophodne dozvole, izbeći ćete mogućnost da budete kažnjeni. Za pomoć oko dozvola se možete obratiti odabranom izvođaču.

7) Započnite sa uklanjanjem smeća ili svih stvari koje smetaju renoviranju

Odlučite šta ćete zadržati, a šta ne, pa se otarasite viška stvari, a sa izvođačem utvrdite koji predmeti im smetaju da izvode neophodne radove. U zavisnosti od radova koje sprovodite, nekad će biti potrebno da potpuno ispraznite prostor.

8) Krov, prozori, fasade i vrata

Ukoliko vašoj nekretnini treba popravka krova, to je definitivno prvi korak kojim trebate da otpočnete radove pre bilo kakvih radova na entrijeru. Ako je potrebno da sredite fasadu, ona je naredni korak nakon popravke krova, a potom sledi instaliranje prozora i vrata. Naravno, pre kupovine prozora i vrata potrebno je da ih premerite i prebrojite. Nova ulazna vrata su lep način da date nekretnini potpuno nov izgled.

9) Vreme je za vodoinstalatera i električara

Oni verovatno predstavljaju sastavni deo tima vašeg izvođača, pa nije potrebno da ih posebno pronalazite. Vodoinstalaterski radovi uključuju bojlere, kade, tuševe, kao i vodovodne cevi. Električni sistem se može raditi istovremeno, uz malo dodatne pažnje.

10) Postavljanje rigipsa i molerski radovi

U ovaj korak spadaju malterisanje i gipsarski radovi, ukoliko želite da vašim prostorijama date poseban izgled.

11) Vreme je za boje- krečenje

Odaberite boje, teksture ili tapete koje želite u svom domu, a potom se uverite da su majstori zaštitili podove najlonom. Zidovi moraju biti čisti i ravni, pre nego što počnete da ih bojite.

12) Instalirajte rasvetu, podove i uređaje

Osvetljenje je odličan način za promenu izgleda nekretnine, a relativno je jeftin u odnosu na druge popravke. Podovi mogu uključivati vinil, tvrdo drvo, nove tepihe ili laminat. Bitno je da veći deo unutršnjih radova uradite pre nego što budete došli do podova.

13) Nameštaj

Ukoliko koristite svoj stari namestaj, osmislite novi raspored kako bi dao prostoriji novi i drugačiji šmek.Ukoliko kupujete nov, onda se potrudite da bude u skladu sa stilom koji ste odabrali.

14) Vreme je za detalje

Mnogima je ovo omiljeni deo, dekoracija i postavljanje detalja koji svakoj prostoriji daju lični pečat.  Iskoristite svoje detalje i poklone koji vas podsećaju na vama drage osobe i uspomene i kupite poneki nov, a  posebno zadovoljstvo pričiniče vam pogled na one koje ste sami napravili

15) Kada je sve završeno sledi ponovo provera

Proverite da li je sve odrađeno onako kako ste zamislili i da niste nešto slučajno preskočili, jer se takve stvari često dešavaju, pa je preporučljivo da proveru čak radite nakon svakog koraka. Ako je sve proteklo kako ste zamislili, uživajte u vašem novom prostoru.

 

. © Preduzimac.rs - sva prava zadržana.
Created by Click Media